Tandem t:slim X2 – recenze

Inzulinová pumpa Tandem t:slim X2 patří díky své kompatibilitě se senzory Dexcom a chytrému softwaru Control IQ mezi nejvyspělejší na světě. V tomto článku se s vámi podělím o své zkušenosti s touto pumpou.

Vzhled a konstrukce

Tandem t:slim X2 je poměrně malá a elegantní pumpa. I přes kompaktní rozměry se do ní vejde zásobník o obsahu 250 jednotek inzulinu, což je hodnota srovnatelná s konkurencí. Pouzdro, které Tandem k pumpě dodává, je poměrně robustní a po zasunutí kovového úchytu za opasek drží spolehlivě. Na druhou stranu kryt na nabíjecí port působí dojmem, že každou chvílí upadne. V případě ztráty lze naštěstí objednat nový na oficiálním eshopu.

Kanyly

Uživatel má na výběr ze tří druhů kanyl – kovové, teflonové kolmé a teflonové šikmé. Díky tomu by si měl vybrat v podstatě každý.

V případě alergické reakce je dobré zkusit výměnu materiálu z teflonu na kov nebo naopak. Šikmé kanyly jsou určené spíše pro štíhlejší diabetiky, protože nezasahují tak hluboko do těla. Mně osobně se po nastřelení kolmých kanyl na břicho vytvářely modřiny.

Výměna kanyl je poměrně jednoduchý proces a po několika pokusech jsem ho byl schopný provést během 10 minut. Každý typ se nasazuje trochu odlišně, a proto Tandem na svůj YouTube kanál nahrál instruktážní videa. Jako největší problém paradoxně vnímám balení šikmých kanyl. Před aplikací je totiž nutné odstranit plastový kryt z aplikátoru a na to je třeba použít velkou sílu. Kryt je však nezbytné odebrat co nejopatrněji, protože pokud ho nasměrujeme tak, že při oddělení od aplikátoru půjde kryt šikmo na jehlu, velmi pravděpodobně jehlu ohneme. Kryt tak nesmíme odstraňovat zalomením, ale postupným odtahováním obou jeho částí od sebe.

Zásobníky

Při měnění zásobníků jsou největší problém bubliny vzduchu. Před naplněním je třeba je ve stříkačce omezit na naprosté minimum a to může chvíli trvat. Jinak je plnění a výměna zásobníků relativně snadná (postup zde). Jediný problém, který jsem kdy měl, byla jedna krabice s vadnými stříkačkami. Ve většině z nich po naplnění inzulinem plaval bílý kousek plastu a jedna stříkačka se tak dokonce ucpala. Český dealer A.import však neměl problém s vyměněnou za novou krabici.

Software

Asi nejlepší na této pumpě je její software Control IQ. Pomocí dat ze senzoru Dexcom G6 pumpa upravuje bazální dávku tak, že pokud glykémie klesá, inzulin přidává a naopak. Z vlastní zkušenosti bych uvítal, kdyby bylo možné systém více přenastavit. Osobně bych změnil algoritmus upravování inzulinu a to tak, aby byl software trochu více agresivnější a pohotovější v ubírání i přidávání inzulinu při změnách glykémie. Také doba působení inzulinu, která je pevně nastavena na 5 hodin, mi přijde jako moc dlouhá. Cílová glykémie je 6,1 mmol/l a nejde změnit, což je například oproti konkurenčnímu Medtronicu velká nevýhoda (pumpa Minimed 780g má možnost ji nastavit na jakoukoliv hodnotu od 3,3 mmol/l do 13,9 mmol/l). Toto jsou však maličkosti, které kazí dojem, jenž z pumpy mám, jen minimálně a to, co mi na pumpě nevyhovuje, může být pro jiné lidi bezproblémové. Software opravdu dokáže eliminovat velkou část hypo i hyperglykémií.

Kalkulačka bolusů také funguje velmi dobře. Pouze pokud má člověk velké množství aktivního inzulinu (většinou po jídle) a chce si poslat další bolus, je třeba po kliknutí na tlačítko bolus zakázat snížení inzulinu. Pokud toto neuděláme, pumpa se, v případě že jsme pod cílovou hodnotou 6,1 mmol/l, rozhodne žádný inzulin neposílat nebo pouze v minimálním množství. A to je ve většině případů špatně.

V nastavení se lze poměrně snadno orientovat a obsahuje vše, co jsem si představoval. Ze všeho nejvíce se pohybuji v konfiguraci osobních profilů, které mají 3 přenastavitelné hodnoty – bazální dávka, sacharidový poměr a korekční faktor. Člověk po chvíli používání pochopí, jak jednotlivé nastavení upravovat. V mnoha případech to však není nezbytné, protože díky Control IQ odvede pumpa velkou část práce sama.

Jak je již uvedeno výše, pumpa Tandem t:slim X2 vyniká hlavně svým softwarem, který lze navíc aktualizovat pouhým připojením k počítači. Proto bychom se měli v budoucnu dočkat mnoha nových funkcí, jako je možnost ovládat pumpu přes mobilní telefon. Můžeme také očekávat, že kromě Dexcomu G6 bude možné s pumpou používat i senzory jako FreeStyle Libre 3 nebo Dexcom G7.

Bluetooth a senzor

Samotné připojení senzoru a vysílače probíhá naprosto bezproblémově. V případě, že používáme mobilní aplikaci Dexcom G6 i Tandem t:slim X2 k přijímání dat ze senzoru zároveň, stačí jednotlivé kroky, jako kalibrace a spouštění senzoru, provádět jen na jednom z těchto zařízení. Například pokud kalibrujeme na mobilním telefonu, do 10 minut by se měly hodnoty glykémie změnit i na pumpě. Spouštění senzoru a výměnu vysílače však doporučuji provádět výhradně na pumpě. V opačném případě mohou vzniknout problémy.

Asi nejhorší na této pumpě je však její dosah Bluetooth. Pokud ji člověk nosí na druhé straně těla, než má nastřelený senzor, přestane dostávat data o glykémii a to hlavně při pohybu.

Nabíjení

Baterie má velmi dobrou výdrž, cca 7 dní. Škoda pouze je, že Tandem používá starší micro USB konektor místo novějšího USB-C.

Závěr

Tandem t:slim X2 je skvělá pumpa, která oproti své konkurenci (zejména v podobě Medtronicu) vyniká v kompatibilitě se senzorem Dexcom G6. Software, jenž má možnost aktualizací, je také vlastnost povznášející tuto pumpu na vyšší úroveň.

Máte nějaký dotaz či připomínku? Napište nám na email info@diabetes21.eu.

Přesunout se na začátek