Cukrovka bez starostí? Bionická slinivka iLet

Sen každého diabetika je prožít den, během kterého by na cukrovku mohl úplně zapomenout, den bez hlídání glykémie a píchání inzulinu. Do nedávna se taková situace jevila jako nemožná. Bionická slinivka iLet od americké společnosti Beta Bionics ale možná dokáže již brzy tento sen splnit.

Bionická slinivka iLet přichází s dosud nepoužívaným způsobem udržení optimální hladiny cukru v krvi, který by, podle slov jeho autorů, mohl uživatelům umožnit na cukrovku takřka úplně zapomenout. Zařízení iLet sice na první pohled připomíná klasickou inzulinovou pumpu, ovšem s tím rozdílem, že z něj nevede pouze jedna, ale dvě kanyly. Jedna hadička klasicky dopravuje do těla inzulin, druhá ale poskytuje uživateli glukagon, látku s naprosto opačným efektem. Díky této kombinaci zařízení iLet možná přinese zásadní posun ve způsobu léčby diabetu inzulinovou terapií.

Základní princip fungování bionické slinivky je velmi jednoduchý. Glukagon, který bionická slinivka pošle do těla v případě, že CGM senzor naměří (nebo software v pumpě předpoví) možnou hypoglykémi, stimuluje játra takovým způsobem, že začnou odbourávat uložený glykogen na glukózu. Glukagon je ta samá látka, která je diabetikům podávána injekční stříkačkou v případě akutní hypoglykémie (prodává se v oranžové krabičce) a včasným užitím tak dokáže zvrátit nastávající nedostatek cukru v krvi. U dnešních pokročilejších pump se již můžeme setkat se systémem, který je schopen reagovat posláním dodatečného inzulinu na hyperglykémii. De facto to samé by měl být iLet schopný udělat pomocí glukagonu v případě hypoglykémie. Ve výsledku by tak mělo dojít k pokrytí hypo i hyper stavů a diabetik by se o svůj cukr nemusel vůbec starat. V praxi by to znamenalo žádné zadávání bolusu ani bazálu – jediný zadávaný údaj by měla být tělesná hmotnost. Oznámení před jídlem, zda se bude jednat o porci s běžným, nadměrný nebo podprůměrným obsahem sacharidů, je pouze doporučeno (konkrétní potřebu inzulinu se poté systém naučí sám). Jednalo by se tak o dosud první technologii na světě, která by byla schopná kompenzovat potřebu inzulinu a cukru sama o sobě pouze pomocí dat ze senzoru. Software pumpy má být podle jeho tvůrců dokonce na takové úrovni, že pumpa bude schopná kompenzovat inzulin i v případě, že CGM senzor bude nefunkční.

V kontextu bionické slinivky iLet je ovšem podmiňovací způsob stále na místě. První testy tohoto zařízení sice proběhly již v roce 2008, stále ještě ale není dostupné. Výrobce Beta Binoics navíc očekává, že iLet bude nejdříve schválen pouze pro podávání inzulinu. Schválena totiž nemusí být jen samotná pumpa ale i glukagon, který by se do ní dával. Vzhledem k tomu, že způsob léčby pomocí podávání této látky ještě není používán a vyzkoušen, existuje několik otazníků ohledně možných negativních dopadů při dlouhodobějším vybízení jater k tvorbě glukózy právě pomocí glukagonu.

Než se dočkáme plně funkčního zařízení, jaké Beta Bionics u své bionické slinivky iLet slibují, ještě může nějaký čas trvat. Tento, do jisté míry vizionářský projekt, však možná předznamenává, jakým směrem se technologický rozvoj bude ubírat a zajisté poskytuje naději všem diabetikům toužícím po pohodlnějším životě při zvládání jejich cukrovky.

Máte nějaký dotaz či připomínku? Napište nám na email info@diabetes21.eu.

Přesunout se na začátek