Budoucnost technologií pro léčbu diabetu

V současné době se technologie, které usnadňují diabetikům léčbu jejich nemoci, vyvíjejí obrovskou rychlostí. Vždyť první masově dostupný senzor pro měření glykémie, Freestyle Libre, se začal vyrábět teprve před deseti lety. Když ho porovnáme s dnešními senzory, tak je více než zřejmé, že se tato technologie výrazně posunula vpřed.

Podobný posun jsme mohli pozorovat i ve vývoji inzulinových pump. Samotný princip jejich fungování se nijak zásadně nezměnil, možnost propojení s již zmiňovanými senzory na měření glykémie je ale doslova revoluční. Systémy od společností Tandem anebo Medtronic dokáží na základě naměřené glykémie samostatně upravovat bazální dávky a zajistit tak o mnoho lepší kompenzaci diabetu.

Když se tedy ohlédneme za posledními dekádami a všimneme si tohoto neuvěřitelně rychlého vývoje, nabízí se otázka: Jaké technologie budeme používat za dalších deset let?

Vývoj senzorů na měření glykémie bude pravděpodobně pokračovat v současném trendu – tyto zařízení budou menší, přesnější a jejich životnost se prodlouží. Měli bychom se také dočkat zasílání dat přímo do chytrých hodinek. Nebude tak již třeba s sebou neustále nosit chytrý telefon. Velký potenciál mají také podkožní senzory, které jsou zajímavou alternativou k současným z vnějšu na tělo připevněným senzorům. V tomto odvětví působí hlavně společnost Eversense. Neměli bychom však zapomínat na vývoj neinvazivních měřičů glykémie. Tedy takových senzorů, které k získání hodnoty glykémie nepotřebují vzorek krve. Už několik let se spekuluje, že na vývoji této metody pracuje technologický gigant Apple, a to pro své hodinky AppleWatch. Zatím však v tomto ohledu nebyly zveřejněny žádné oficiální informace.

Druhou nejdůležitější složkou moderní léčby diabetu jsou inzulinové pumpy. Už dnes jsou i na českém trhu k dispozici zařízení, která jsou schopna upravovat dávky inzulinu na základě dat ze senzoru. Tyto systémy by měly potřebovat čím dál méně zásahů od uživatelů k tomu, aby dosáhly co nejlepší glykémie. Upravování bazálních dávek je už dnes automatické, dá se ale předpokládat, že určitá míra automatizace přijde i pro bolusy. V budoucnu již nebude nutné zadávat přesné množství přijmutých sacharidů, bude například stačit informace, že právě jíme. Další možnou inovací je automatické podávání nejen inzulinu, ale i nějaké formy sacharidů. Inzulinové pumpy by si tak dokázaly poradit i s hypoglykémiemi, a to dopravením sacharidů do našeho těla. Zlepšila by se tím také celková schopnost pump kontrolovat glykémii – měly by k tomu k dispozici jak látku na snižování hladiny cukru (inzulin), tak na zvyšování (nějaká forma sacharidů). Všechny tyto zlepšení budou snadněji proveditelné, pokud budou glykemické senzory schopné rychleji měřit aktuální hladinu cukru. V současnosti má totiž většina senzorů zpoždění zhruba 5 minut oproti reálné glykémii. Pokud by se podařilo tuto prodlevu zkrátit, pumpy by byly schopné na změny glykémie reagovat o mnoho rychleji a operativněji. Stejný efekt by mělo i vyvinutí rychleji působících inzulinů. Inzulinové pumpy projdou také velkou změnou vzhledu. Dnes jsme zvyklí na malé krabičky, které mají většinou nějakou obrazovku a tlačítka na ovládání. Cesta, kterou půjde většina výrobců, ale spočívá v tom, že pumpy budou ovládané z mobilních telefonů. Pumpy tak ztratí jak obrazovku, tak ovládací tlačítka. Bude se jednat o ještě menší zařízení než dnes složené pouze ze zásobníku, baterie a motorku, který pumpu pohání. Touto cestou se již vydala firma Omnipod a na vývoji takovéto pumpy pracuje i Tandem.

Další možností je vyvinutí tak revolučního léku na diabetes, že by žádná z jmenovaných technologií nebyla potřeba. Často slýcháme, že lék na cukrovku je již na cestě a do několika let bude dostupný pro širokou veřejnost. Na podobná tvrzení diabetici naráží minimálně posledních pár desítek let poměrně často. Jistá míra skepse je tak na místě. Rozhodně nedoporučujeme žít v přesvědčení, že diabetes 1. typu bude v blízké budoucnosti vyléčitelnou nemocí.

Přesto jsou ale vyhlídky velice optimistické. Technologie pro léčbu diabetu se budou nadále zlepšovat a budou čím dál tím více automatické, což znamená, že se diabetici již nebudou muset svou nemocí tolik zabývat.

Máte nějaký dotaz či připomínku? Napište nám na email info@diabetes21.eu.

Přesunout se na začátek